AOT in het kort

Ademtherapie is het helpen herstellen van een natuurlijke en ontspannen adembeweging, die door het gehele lichaam voelbaar is.
Ontspanningstherapie is het bewust worden en leren hanteren van lichamelijke en mentale gespannenheid.

Met AOT krijg je inzicht in hoe je met spanning omgaat en leer je hoe je zelf je spanning kunt reguleren. Zo ontstaat er een betere balans tussen spanning en ontspanning.

Behandeling

Een behandeling duurt 60 minuten. Binnen 4 sessies wordt vastgesteld of je klachten spanningsgebonden zijn. Samen zoeken we naar een instructievorm waarbij voor jou een duidelijk en concreet waarneembare ontspanning ontstaat. Dit kunnen zowel liggende, zittende en staande instructies zijn. Je lichaam krijgt door de ontspanning, als gevolg van de instructie, de ruimte om te herstellen. De instructies zijn voor iedereen uitvoerbaar en sluiten aan bij houdingen in het dagelijks leven. Daarnaast maak ik ook gebruik van handgrepen (zachte technieken) om de aandacht naar een deel van je lichaam te brengen.

Met de instructies ga je, naast het doen tijdens de behandeling, thuis ook aan de slag. Iedere behandeling spreken we samen je ervaringen bij de instructies door om daar vervolgens op verder te gaan.

In de eerste vier sessies wordt duidelijk of je klacht reageert op de ontspanning. Als dit het geval is, wordt de behandeling vaak nog enkele sessies voortgezet om het positieve effect van de ontspanning op je klacht te verdiepen.
Vaak is nog een serie van vier keer voldoende, maar soms is een groter aantal, ruim gespreide zittingen noodzakelijk. Gemiddeld zijn 8 sessies nodig voor een optimaal resultaat. Er wordt periodiek geƫvalueerd.
In overleg kan er gerapporteerd worden naar de verwijzer en/of huisarts.